Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η αρχική ιδέα ανήκει στον ποιητή Μιχάλη Μήτρα, ο οποίος το 1998 πρότεινε να οριστεί μια συγκεκριμένη ημέρα για τον εορτασμό της, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

 «Η ποίηση είναι έργο της νεότητας. Χρειάζεται ενθουσιασμό, αυταπάτες, ψευδαισθήσεις. Αυτά τα έχουν οι νέοι. Όσο μεγαλώνεις, κατέχεις καλύτερα τα μέσα σου. Γίνεσαι τεχνίτης, αλλά ένα ποίημα δεν χρειάζεται να είναι τέλειο για να είναι καλό».(Μανώλης Αναγνωστάκης)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ποίησης, 21 Μαρτίου,   

σταχυολογήσαμε τις απόψεις 10 ποιητών για την τέχνη του:

«να οδηγείσαι και να φτάνεις προς αυτό που σε υπερβαίνει» Οδυσσέας Ελύτης

Οι ποιητές για την ποίηση………

1. «Η ποίηση βοηθάει όσο το κερί σ’ ένα σκοτεινό ξωκλήσι με φευγάτους όλους τους αγίους, παρηγορεί αυτούς που την αγαπούν, αυτούς που πιστεύουν στη μαγεία της… Η ποίηση ωφελεί όσο μια παυσίπονη σε ένα ωκεανό λύπης. Δεν είναι λίγο» (Κική Δημουλά)

2. Η ποίηση «κάνει για λίγο να μη νιώθεται η πληγή από το φριχτό μαχαίρι του χρόνου» (Κ. Καβάφης)

3. «Ο ποιητής μένει πάντοτε χρεώστης απέναντι στον κόσμο. Πληρώνει πάντα τόκους και υπερημερίες Για τον πόνο των ανθρώπων μένω χρεώστης.»( Β. Μαγιακόφσκι)

4. «Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα» (Γ. Σεφέρης)

5. «Μας διώχνουνε τα πράγματα και η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε» (Κ. Καρυωτάκης).

6. «Πολλοί στίχοι είναι σαν αργυρές κλωστές δεμένες στα καμπανάκια των άστρων- αν τους τραβήξεις, μια ασημένια κωδωνοκρουσία δονεί τον ορίζοντα…Ένα σωστό ποίημα όμως ποτέ δεν καθυστερεί σε μια γωνιά του ρεμβασμού. Είναι πάντα στην ώρα του, λέει παρών στο πρώτο κάλεσμα της εποχής του» (Γ. Ρίτσος).

7. «Η ποίηση μια πόρτα ανοιχτή, για την οποία αιώνες τώρα φτιάχνονται αρμαθιές αντικλείδια» (Γ. Παυλόπουλος)

8. «Εκείνος που γράφει ποιήματα είναι ακριβώς εκείνος που περνά άφοβος από νεκροταφείο τη νύχτα» (Ν. Καρούζος)

9. «Λέξεις ερχόμενες από πολύ παλαιά ή άλλες νεότερες, ακόμα και ιδιωματικές συνωστίζονται στην άκρη της πένας σου, σαλεύουνε σαν κάτι να ζητάνε, αναπηδούν ως το σημείο να σε πιτσιλάνε και στο πρόσωπο…. Χρειάζεται συνεχώς ν’ απωθείς, ν’ αποποιείσαι, να επιλέγεις, να υιοθετείς… Να δοκιμάζεις με τον ίδιο τρόπο που δοκιμάζει ο Σολωμός δεκαεννέα φορές τον ίδιο στίχο.» (Οδ. Ελύτης: “Ιδιωτική Οδός”).

10. «Έγραψε ποιήματα όπως άλλοι δούλεψαν στα λατομεία. Και οι δυο τους σκάψανε βαθιά. Εκείνοι για ένα μεροκάματο, ο ποιητής όμως για τι;» (Χρ. Λάσκαρης)

Οι μαθητές του σχολείου μας τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης επιλέγοντας και διαβάζοντας ποιήματα της αρεσκείας τους